Jdi na obsah Jdi na menu

Premiér málem složil funkci, jak ho opozice rozčílila

Premiér měl ještě těžší den než obvykle. Na pozdní odpoledne si pozval do Strakovky představitele opozičních stran, aby je informoval o tom, jaká další opatření vláda aktuálně chystá v boji s ekonomickými následky války na  Ukrajině a energetickou krizí.

Lídři po takové schůzce dlouho volali. Veřejně vyhlašovali, že premiér je ignoruje, že opoziční názory ho vůbec nezajímají. Aby projevil dobrou vůli, premiér schůzku svolal, i když si od ní moc nesliboval.

Teď už jí má za sebou a musí konstatovat, že lídři, jak se zdálo, projevili pro chystaná opatření pochopení. Což nebyl špatný výsledek, a dá se proto čekat, že parlamentní hlasování nebude přehlídkou žvanění jako obvykle, kdy opozice vládu jenom tepe a tepe a vykládá, že všechno je potřeba dělat úplně jinak, než jak dělá vláda, ale přitom nepoví jak.

Večer si se zájmem pustil televizi. A pak nevěřil vlastním očím i uším, co se tam v Událostech, komentářích dělo. ČT si je pozvala všechny, tedy nejenom lídry opozičních stran ze Sněmovny, ale i Šmerdu a Konečnou. A ti se do premiéra opět strefovali způsobem, jakoby se žádná schůzka nekonala – daňová opatření a brutální škrty, která chystá, jsou prý nemožné, poškodí veřejnost, přivedou na mizinu obchodníky, rozvrátí ekonomiku, prostě stará obehraná písnička. A takovým opatřením hlas dát nemohou.

Předsedu vlády to rozčílilo. Vyťukal číslo vicepremiéra “Slyšel jsi je?“

„A koho?“

„No opozici v televizi. Člověk projeví dobrou vůli a oni se mu ještě vysmějí!“

„A komu?“ 

„Komu, komu? No mě přece!!“

Předsedkyně sněmovny premiéra politovala moudrou větou: „Pro dobrotu, na žebrotu.“

Premiér se zařekl, že s opozicí už nikdy jednat nebude. Člověk jim podá ruku a oni ho pak do ní praští kladivem!

Když jsou tak chytří, tak ať vládnou oni! Ti Babišové a Okamurové...

„Já tady být nemusím, uživit se dokážu i mimo Strakovku. Můžu jít zase učit do Brna. Jurečka bude jezdit s traktorem po polích a Markéta…Markéta sedět v nějakém coll centru, s tou její vyřídilkou.“  

Pomalu začal chápat ďábelské poselství fotografie, z internetu, kterou mu věnoval Babiš při odchodu ze  Strakovky. Je na ní obvyklý hřbitovní nápis:

Co jste vy, byli jsme i my, co jsme my, budete i vy.

Tedy: Co jsme si „užívali“ od vás jako od opozice, to si teď jako vláda užijte od nás.